Miljöpolicy
- Uppgifter
- Senast uppdaterad onsdag, 20 december 2023 09:44
- Publicerad onsdag, 10 januari 2018 13:39
Miljöpolicy för Viggbyholms Båtklubb
Med hänsyn till båtlivets potentiella miljöpåverkan på mark, luft och vatten, uppmanas och förväntas medlemmarna i Viggbyholms båtklubb att följa denna miljöpolicy. Den medlem som inte följer denna policy kan komma att få sina båtplatsavtal uppsagda.
Det är allas ansvar att följa denna miljöpolicy! |
|
Oljespill
Som båtägare ansvarar du för att bränsle och annan olja inte släpps ut i vattnet eller på land. Det finns ingen nedre gräns när det är tillåtet att släppa ut olja, även små utsläpp ska förhindras så långt det går.
- Identifiera oljeläckaget
- Larma räddningstjänsten på telefon 112 samt SMS till VBKs krisnummer
070 903 294 945. - VIKTIGT! Ange alltid ditt mobiltelefonnummer och en kort information om händelsen.
- Säkring av olycksplatsen.
- Bedömning av de läckande kemikaliernas typ, mängd och riskklass.
- Stoppa läckaget och förhindra att det sprids och orsakar mer skada.
- Avgränsning och uppsugning av de miljöfarliga kemikalierna. Oljeläns
finns tillgängligt i saneringslåda vid hamnkontoret och uppsugningsmaterial finns i miljöstationen.
Båtbottentvätt och bottenslipning
Tvätt av målad båtbotten inom VBKs hamnområde får endast utföras på spolplattan.
OBS! Inga rengöringsmedel eller snäckbortagningsmedel typ Barnacle remover eller Waterline cleaners får användas på spolplattan. Det är heller inte tillåtet att tvätta målad båtbotten på hamnplanen.
Båtägare skall alltid undvika att kontaminera mark med gifter genom att samla upp slipdamm och skraprester från bottenfärg. Det kan ske genom att koppla dammsugare till slipmaskin samt täcka marken under slipningen. Skrap eller sliprester skall alltid lämnas in på närmaste återvinningscental, mindre mängder kan lämnas uppmärkta på avsedd plats för färgrester i miljöstationen. Båtar inom VBKs hamnområde får endast målas med av Kemikalieinspektionen godkänd bottenfärg för östersjöområdet. Sök information på kemikalieinspektionens hemsida:https://www.kemi.se sök på bottenfärg.
Hushållsavfall miljöfarligt avfall och skräp
Båtägare skall samla allt sitt avfall från båtvård på hamnplanen, avfallet skall liksom annat avfall som tex hushållsavfall lämnas till klubbens miljöhantering, eller till någon av kommunens återvinningscentraler eller hemma i hushållets egna avfall.
Var och en skall ta hand om sitt skräp/avfall i linje med kommunens information.
Glas
Skall lämnas till klubbens miljöhantering för glas eller till någon av kommunens återvinningscentraler.
Glas får inte lämnas i soporna på vår klubbholme Furholmen utan måste transporteras från ön.
Toalettavfall
Båt med toalett skall ha hålltank. Toalettavfall ska tömmas i enlighet med gällande regler. Från 1 april 2015 råder förbud mot att tömma latrin inom svenskt sjöterritorium. Klubben har två pumpstationer för toalettavfall samt en tömningsplats inne i förrådet i ändan av garaget närmast klubbhuset.
Målarfärg, polermedel och kemikalier
Båtägare ska följa försiktighetsprincipen och inte använda produkter och metoder som kan orsaka miljöskada eller medföra risker för användare eller omgivning.
För rengöring och polering av båtens fribord och ovansida får endast av kemikalieinspektionen godkända produkter användas
Båtägaren ska samla in rester av färger, kemikalier, lösningsmedel och burkar. Kemikalier och färgrester lämnas på klubbens miljöstation eller till någon av kommunens återvinningscentraler.
Spilloljor, drivmedel.
Spillolja från motor och drev samt överblivet drivmedel skall lämnas på klubbens miljöstation. Större mängder skall alltid lämnas till någon av kommunens återvinningscentraler.
Glykol
Glykol skall lämnas på klubbens miljöstation.
Större mängder skall alltid lämnas till någon av kommunens återvinningscentraler.
Vid konservering av motorer på land måste all glykol samlas upp oavsett typ detta gäller, även så kallade miljöglykoler. Detta för att undvika miljöskada och risker för användare, eller omgivning.
Batterier
Tyvärr har klubben inte möjlighet att ta emot batterier därför skall alla batterier l lämnas till någon av kommunens återvinningscentraler
Nödraketer
Nödraketer och handbloss är nödsignaler och missbruk är förbjudet enligt Brottsbalken.
Om du har en raket vars bäst-före-datum gått ut, bör du återlämna den till någon som säljer pyroteknik. Dessa är skyldiga att ta emot den. ”Det är dessvärre vanligt att man istället skjuter av gamla raketer. Detta är absolut förbjudet enligt lag och kan leda till böter eller fängelse.” (info från Sjöfartsverket)
Skrot av trä, plats, järn eller metall
Skräp och skrot skall lämnas till någon av kommunens återvinningscentraler.
Här finner du också VBKs miljöpolicy i PDF format